Založ si blog

Ústav pamäti národa alebo nástroj v rukách našich politikov?

Meno nového šéfa Ústavu pamäti národa už konečne poznáme. Neprislúcha mi súdiť ho. To, či ide o človeka kompetentného alebo nekompetentného, ukáže čas a výsledky jeho práce, ktoré sa odzrkadlia aj na práci celej inštitúcie. Bodaj by to bola dobrá voľba…

Naťahovačky s odsadením tohto miesta však znova raz pripomínali hru, ktorú rovno pred očami občanov rozohrali politici. A pravidlá hry našich politikov sa často menia zo dňa na deň.

To, že máme ÚPN, považujem za veľký úspech. To, čo robí, čomu sa táto inštitúcia venuje, považujem za veľký prínos. Je to ustanovizeň plná historikov a odborníkov na dané témy – najmä na moderné dejiny slovenského národa. Nechcem glorifikovať ani používať superlatívy. Iste, každá inštitúcia má svoje problémy, či už finančné, personálne, vzťahové, možno do určitej miery aj odborné. Vo viacerých, ak nie vo všetkých, sférach by to v súčasnom Slovensku mohlo fungovať lepšie, ako to funguje.

Činnosť ÚPN nesledujem možno úplne podrobne, ale určite do tej miery, do akej mi osobne a osobnostne pomáha, zaujíma ma. A pomáha mi aj profesionálne, pretože materiál vyprodukovaný ľuďmi z ÚPN sa stáva už prirodzenou súčasťou mojich hodín. Žiaci so zanietením počúvajú svedectvá, ktoré sa ešte podarilo zachytiť a ja im popri tom vysvetľujem, čo to je objektívna história a aký nesmierne dôležitý je jej význam. Mnohí, ktorí sa pýtali, načo sa, preboha, majú učiť dejepis, to už chápu.

Veľký kus roboty ÚPN už urobil, ešte väčší ho čaká.

Minule som sa na jednej nemenovanej internetovej stránke dočítala veci, za ktoré som sa hanbila, hoci som ich nepísala. Pomyslela som si so všetkou láskou v srdci: „Ach, tá Slovač blbá…“ „Múdri“, ktorí asi nemali čas sa vzdelávať, ale majú čas vysedávať „na nete“, písali, že sú rozhorčení, čo sa zas rieši. Vraj na čo nám nejaký ÚPN vôbec je? Čo z toho máme a aké peniaze tam idú… Ďalší dvadsiati prikývli: Áno, áno…zrušiť to by bolo najlepšie.

Cítim hnev, no pre iné dôvody. Tieto prieťahy, ktoré opäť predvádzala súčasná politická garnitúra, vnímam ako výsmech do tvárí serióznych pracovníkov, vedcov, historikov, všetkých, ktorí už v ÚPN aj mimo neho urobili kus práce. Kde sú? Kde je ich názor? Kde je tu odbornosť? Na základe čoho sa vo všeobecnosti posudzuje človek, ktorý má zastávať takúto funkciu? Prečo si svojich kandidátov nominujú politické strany a z nich sa má vybrať a bodka. Chcú sa infiltrovať do vnútra ďalšej inštitúcie, ktorá ešte funguje a nie je nimi „pokazená“? A čo to je za kandidáta, ktorého po čase stiahnu a nasadia nového? Pýtam sa, ako sa toto môže diať a čo sa s tým dá robiť? Naozaj neviem odpoveď, ale situácia ma neteší…

Za všetkým, či už za sochou Svätopluka na Bratislavskom hrade alebo za demagogickým rečnením toho ktorého poslanca, je skrytá snaha mať lepšie volebné preferencie, snaha robiť to, čo sa má, aby to ľudia videli. Jasný cieľ chcú dosiahnuť prostredníctvom zaručených ťahov, ktoré jednoducho fungujú. Najmä na laikov. (Veď v názore na Svätoplukovu sochu sa historická obec nikdy nezjednotila.) Prečo sa má téma dotýkať osôb v prezlečených kabátoch, keď ÚPN sa snaží poukazovať aj na zločiny bývalého režimu? Nie je správne, že sa z tejto voľby stal problém, ktorého riešenie mali v rukách „ficovci“ a opozícia. Seriózni vedci zatiaľ pracujú, zberajú materiály, vydávajú zborníky, štúdie a krútia nad tým všetkým hlavou.

Áno, ÚPN má svoj význam. Veľký význam. A o tom, kto mu šéfuje, by mali podľa zásluh a odborných znalostí rozhodovať vedci, ktorý tam pracujú. Ak sa oni zhodli na jednom z nastrčených kandidátov, prosím, vybrali. Lebo inak sa neviem ubrániť pocitu, že si tu len niekto dosadzuje svoje figúrky a že nie je rovnosť možností uplatnenia sa. Nevonia to dobre, ak je vo vnútri inštitúcie s takým dôležitým a zmysluplným poslaním príslušník strany… Tak to bolo už dakedy v minulosti. V istom období platilo, že nezáleží na tom, čo máš v hlave, ale odkiaľ pochádzaš, resp. kto ťa sem dosadil. K tomuto by sme sa nemali vracať. A pozrime sa…

(február 2013)

 

Chuť pokazenej Smotánky

20.10.2013

Niektoré stanice v televízii v dnešnej dobe už nemôžeme vnímať ako zdroj informácií alebo možnosť príjemného oddychu pri sledovaní nejakého dobrého filmu, ale skôr ako spúšťať stavu mimoriadnej naštvanosti. Viem, že na toto existuje jednoduchý argument: nepozerať telku a vyhodiť ju von oknom z obývačky, ako to urobilo už viacero mojich priateľov. Niekedy sa [...]

Byť Bohom

28.08.2013

Súdiť môže iba Boh. Človek všetko, čo rozsieva, sám bude aj žať. Môže len nenávidieť alebo milovať. Ako stojí v Písme, Boh sám oklamaný nebude. Len s úsmevom hľadí, ako Človek vo svojej malosti rozhoduje neuvážene o osude. Noha Boha bude raz stáť na hrobe každého Človeka. Pritlačí a kopu zarovná s povrchom, Aby nezostali stopy a stal sa zemou ten, čo [...]

Rúfusovi

28.08.2013

Vraj to, čo je bez chvenia, nie je pevné. Povedal Vladimír Holan. Ako aj more šíre, nedozerné, chveje sa pevné pred pohľadom Boha. Alebo obloha, čo klenie sa nemá. Do tej sa dá hľadieť nekonečne. Hýbe sa, posúva, predpovedá… No čo ak jej chvenie, niekto chytí pevne, čo potom padne z neba mĺkvemu svedkovi ku kolenám? Tak ako láska, hoci daná na piedestál, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 9630x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu

Kategórie